U kunt op dit moment geen milieuvriendelijke koffiecapsules bestellen.

Lees hier een statement van de STASCAFE oprichters »
Eindhoven - 25 juli 2018

STASCAFE: een duurzame oplossing waar de wereld nog niet klaar voor is

Alweer 7 jaar geleden begonnen de gebroeders Rien en André Stas aan de ontwikkeling van een duurzame composteerbare koffiecapsule, geschikt voor Nespresso machines. Een capsule die zo bij het GFT kan en compost wordt voor onze bloemen en planten. Koffie is namelijk een geweldige meststof.

Waarom een composteerbare capsule?  De aluminium en plastic capsules zijn bijzonder milieuvervuilend: jaarlijks belanden 60 miljard capsules op de afvalberg of verbrandingsoven of in zee, een gigantische milieubelasting. Maar ca 0,4% van de alle capsules worden wereldwijd gerecycled.

We zijn nog steeds bijzonder enthousiast over onze innovatieve en gepatenteerde bio-capsule. Na een proof of concept van bijna 2 jaar is de kwaliteit inmiddels geweldig met (h)eerlijke koffie.

Het is een bijzonder zware klus geweest en hebben er zo’n 2,5 miljoen euro in geïnvesteerd.  Het STASCAFE testlaboratorium en productiecentrum is recent echter gesloten wegens tegenvallende verkoopresultaten, ondanks de vele enthousiaste reacties. De meeste mensen kiezen voor een goedkope maar vervuilende capsule.

Een composteerbare capsule is van ondergeschikt belang volgens de koffie-industrie en de supermarkten, die de markt bepalen.  Megavervuiler Douwe Egberts trekt zich niets aan van het internationale klimaatcontract op en start doodleuk met aluminium coffee capsules alsof er niets aan de hand is in de wereld.  Albert Heijn zegt dat hun plastic en aluminium capsules een stuk milieuvriendelijker zijn dan onze biologisch afbreekbare capsules en heeft inmiddels het derde merk aluminium capsules  in het schap toegevoegd.

De duurzaamheid van vele producenten en supermarkten reiken helaas niet verder dan de tafel van het reclamebureau. Wij zijn dan ook van mening dat dit soort duurzaamheid, net als het ‘zure regen’ fenomeen uit de jaren 80 langzaamaan aan naar de achtergrond verdwijnt.  Helaas, we zijn de eerste generatie die de klimaatverandering echt merkt en de laatste die er nog iets aan kan doen.

We hebben tevergeefs bij de overheid aangeklopt om deze single use plastic en aluminium koffie-capsules te verbannen.

Duurzaamheid in verpakkingsland is nog steeds geen onderwerp en winst maken gaat boven het welzijn van onze planeet. De staat van de wereld die we achterlaten voor volgende generaties is klaarblijkelijk niet belangrijk genoeg voor de industrie.

Het STASCAFE team betreurt het besluit om te stoppen en wil het groepje trouwe klanten bedanken voor de steun in de afgelopen jaren. We zijn er enthousiast en met volle energie voor gegaan omdat we in dit product geloven en dat nog steeds doen.

Mogelijk is de wereld in de nabije toekomst wel klaar voor composteerbare koffiecups. Een lichtpunt is dat de Europese commissie het eenmalig gebruik van plastic artikelen wil aanpakken, zoals de wattenstaafjes en rietjes. Nou, nou, poeh, poeh,  daar gaan we deze klimaatverandering zeker mee oplossen???  Wij begrijpen het inmiddels, milieu is de nieuwe melkkoe voor overheden. De vervuilers worden in de toekomst zwaar belast met plastic Tax, vervuil Tax, co2 belasting etc. dan brengt dat weer jaren geld in de staatskas. Ondertussen zet de vervuiling onverminderd voort.

Wellicht is er nog toekomst voor biologisch afbreekbare cups zoals STASCAFE. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Rien Stas

CEO STASCAFE


Leer meer over de technologieën en patenten van STASCAFE: The first compostable (N)espresso capsule that guarantees a long shelf lifeLeer meer over de Nespresso technologieën: Various things to know about NespressoNieuwsbrief