U kunt op dit moment geen milieuvriendelijke koffiecapsules bestellen. De proof-of-concept is succesvol beëindigd.

Wat is Stascafe?

STASCAFE is de nieuwe manier van koffie drinken. Genieten van espresso zonder overbodig afval. Het biologisch afbreekbare cupje werkt eenvoudig, snel en milieuvriendelijk.


We branden zelf, Met de beste
bonen van de eerlijkste plantages


Maar STASCAFE is ook: passie voor koffie. Zuivere koffie, welteverstaan. We branden zelf. Met de beste bonen van de eerlijkste plantages. En uiteraard blijven we altijd op zoek naar nóg betere manieren om te verwerken, te branden, te verpakken. Want duurzaamheid en kwaliteit sluiten elkaar niet uit. Integendeel.

Met andere woorden: STASCAFE is een klein gebaar met een groot effect. Een milieuvriendelijk alternatief voor aluminium Nespresso® cups én voor de vele plastic namaak cups.

STASCAFE en het milieu

Wij mensen hebben niet te klagen: de aarde voorziet ons van zuurstof, water, voedsel… en koffie! We zouden het bijna vanzelfsprekend gaan vinden. En daar schuilt nou net het gevaar.

Want wij mensen drinken achteloos koffie, zoals we zoveel dingen achteloos doen. Maar het zou toch zonde zijn als dat betekent dat onze achterkleinkinderen daardoor niet meer zouden kunnen genieten van koffie, of van schone natuur.

Klinkt dramatisch? Misschien. Maar wist je dat er jaarlijks 40 miljard koffiecups op de afvalberg belanden? Slechts een klein deel daarvan wordt gerecycled. Plastic komt via kanalen, rivieren en illegale dumping in onze zeeën en oceanen terecht, waar het grote schade aanricht aan de flora en fauna. En dat is geen kleinigheidje. Niet alleen zijn de oceanen onze voornaamste zuurstofleveranciers, voor meer dan 50% van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron.

Hoe afgezaagd het ook klinkt, “een beter milieu begint bij jezelf.” Nog steeds een waarheid als een koe. STASCAFE is zich terdege bewust van deze verantwoordelijkheid. Wij staan voor smaakvolle koffie, die ecologisch en betaalbaar is! Zo kun je op een verantwoorde manier genieten van een lekkere espresso.


Nespresso®

Het concept van Nespresso® is uitgegroeid tot het grootste espresso-systeem ter wereld. Helaas is het aluminium van de Nespresso® cups bijzonder milieubelastend. Aluminium is moeilijk te recyclen en is niet biologisch afbreekbaar.

Toen in 2013 het patent verliep stonden vele bedrijven klaar om in te haken op het succes van Nespresso®. Het enige doel: winstbejag, meeliften op het succes. Het milieu werd echter niet gespaard, om over de kwaliteit maar te zwijgen. Er zijn inmiddels vele kunststof cups met een aluminium afdekzegel in de handel, die nog milieubelastender zijn dan de Nespresso® cups. Niemand trok zich iets aan van de carbon footprint van deze plastic-aluminium variant.

Het concept van Nespresso® stamt uit een tijdsbeeld van overvloed en beperkt milieubesef. Jaarlijks belanden bijna 40 miljard Nespresso® cups en vergelijkbare varianten op de afvalberg en dat is tegenwoordig niet meer te verantwoorden. Het Duitse dagblad DIE WELT schreef onlangs dat als we zo doorgaan met het vebruiken van koffie capsules over 2 jaar de helft van Duitsland vol ligt met capsules. Rien Stas vatte daarom het idee op om het Nespresso® concept aan te passen aan “de nieuwe duurzame tijd.”


Politiek

Er drijft inmiddels een eiland in de oceaan dat louter uit plastic bestaat. Dit eiland is maar liefst 37 keer groter dan Nederland en wordt plastic soup genoemd (bekijk de info op Wikipedia). De oceanen en zeeën zijn gevuld met minuscule stukjes plastic (kijk hier maar eens op Youtube) die ook in onze voedselketen terecht komen, bijvoorbeeld via het consumeren van vis. Ter illustratie: elke albatros die men dood aantreft op het strand heeft 0,5 tot 1 gram plastic in zijn lichaam zitten.

De groeiende afvalberg, de plastic soup in zee, luchtvervuiling en klimaatverandering zijn een bron van zorg, ook voor overheden. De politiek knaagt inmiddels aan vele stoelpoten van de verwerpelijke multinationals. De plastic tas die je slechts één keer gebruikt en dan weggooit zal in de toekomst verdwijnen onder druk van de politiek. De Europese commissie laat ons weten dat dat slechts een bescheiden start is. Vervuilende producenten zullen flink moeten gaan betalen voor het vervuilen van de planeet en gedwongen worden na te gaan denken over hoe dit duurzaam kan.


De Stascafe mentaliteit

STASCAFE ziet dat er in de wereld om ons heen allerlei dingen worden geproduceerd op een niet ecologisch verantwoorde wijze. Op een wijze die wel consumeert maar niets teruggeeft. Uitput en niet voedt. Dat heeft hen aan het denken gezet.

De gebroeders Stas zijn liefhebber van goede, eerlijke producten die het leven van ons allen kunnen veraangenamen. Ze zien dat we leven in een wereld die overheerst wordt door grote, verwerpelijke en onverantwoordelijke multinationals…

Omdat de broers een grote binding met koffie en de natuur hebben, geloven ze dat dingen anders kunnen. Ze trokken de stoute schoenen aan en gingen op weg. Op weg naar een wereld waarin economie gaat over welzijn, niet over geld; want dat is slechts een middel. Waarin welzijn gaat over geluk, eerlijk, inspireren, samen, in symbiose met alles dat leeft en is.


PLA

Bio caps is de naam die wij geven aan onze composteerbare capsule. De grondstof van de capsule is PLA. PLA is een revolutionaire kunststofsoort die afbreekt onder industrieel composteerbare omstandigheden. PLA is namelijk gemaakt van niets anders dan zetmeel en suikerresidu. PLA is overigens ook smaak- en geurloos. De bio caps kunnen dus gewoon bij het GFT afval.


Tot slot

Een beter milieu begint nog altijd bij jezelf. Vraag jezelf eens af: welke voetafdruk laat jij achter? Hoe ga jij om met je natuurlijke omgeving via alles wat je consumeert?

Ondertussen kun je met een gerust hart genieten van hartverwarmende STASCAFE. Want het leven is er natuurlijk ook (en vooral) om van te genieten.